Workshops

met sociale ondernemers

Workshop 1:

Toegang tot energie

Wereldwijd leven momenteel 1,2 miljard mensen zonder elektriciteit. Van alle mensen die geen toegang tot stroom hebben woont 80 procent op het platteland, voornamelijk in Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara. Maar nu zonnepanelen en batterijen steeds goedkoper worden, lijkt er een oplossing voor dit probleem voor handen te zijn.

Een zogenaamd “Solar Home Systems (SHS) is een zonnepanelensysteem, dat nu in Afrika in opkomst is. Het voorziet een huis van stroom, die vooral wordt gebruikt voor het opladen van mobiele telefoons en verlichting. Soms ook voor een radio of tv. Een SHS wordt geplaatst op een huis en de bewoners kunnen het systeem bijvoorbeeld leasen.

Wij gaan bij een bedrijf op bezoek dat actief is in deze spannende en impactvolle sector.

When women and girls rise, their communities and their countries rise with them

Michelle Obama

When women and girls rise, their communities and their countries rise with them

Michelle Obama

Everyone shines, given the right lighting

Susan Cain

Workshop 2:

Data outsourcing/ impact sourcing (onder voorbehoud*)

Als toerist zie je in Kenya vaak alleen maar de mooie hotels, prachtige natuur, en overal om je heen ondernemerschap en activiteit.

Toch leeft tussen de 40 en 50 % van de Kenyaanse bevolking onder de armoedegrens. De organisatie die wij gaan bezoeken, werkt alleen met mensen die oorspronkelijk minder dan $2,-/dag verdienden. Dat doen zij door Impact sourcing; het outsourcen van IT diensten door corporates naar Kenya op een sociale en eerlijke manier.

* Indien bij deze organisatie geen mogelijkheid is voor een workshop, dan gaan we naar een vergelijkbare organisatie.

Everyone shines, given the right lighting

Susan Cain

Workshop 3:

Koffie coöperatie

Ons dagelijks kopje koffie. Welke wereld zit daar achter? Hoe werkt de keten? En wie zijn de mensen die uiteindelijk op de grond de koffiestruiken planten, verzorgen, de bonen oogsten etc? Wat betekent “organisch”, “biologisch” of “fairtrade”? Voor onze koffie, maar meer nog voor de boeren? Tijdens deze derde workshop gaan wij op bezoek bij een koffie coöperatie, en zullen we kennis maken met één van de lokale ondernemers en aan de slag gaan om ons kopje koffie uiteindelijk nog beter te doen laten smaken!

A dream you dream alone is only a dream. A dream you dream together is reality

Yoko Ono

A dream you dream alone is only a dream. A dream you dream together is reality

Yoko Ono